Studie · november 11, 2023

Hulp bij autonomie en communicatie: het is onwettig om uren te snijden

Zij uiten hun grote bezorgdheid, de voorzitters van de Regionale Raad van Lazio, de gemeenteraad en bijna alle gemeenteraden van de stad Rome, door erop te wijzen wat er in de Municipio gebeurt.

Zij uiten hun grote bezorgdheid, de voorzitters van de Regionale Raad van Lazio, de gemeenteraad en bijna alle gemeenteraden van de stad Rome, door erop te wijzen wat er in de Municipio gebeurt.
Het was in feite een briefje met dubbele handtekening van de directeur en de beheerder Socio-Educatieve Dienst van de gemeente X
“In deze nota – commentaar van de voorzitters van de verschillende consulten-wordt, om het gebrek aan specifiek toegewijde middelen aan te pakken, een gestandaardiseerde vermindering van de diensturen verwacht, zonder adequate motivatie met betrekking tot de individuele soorten handicaps en de daaruit voortvloeiende behoeften. Wij zijn sterk tegen deze hypothese, die de rechten van deze leerlingen ernstig zou schaden”.

In dit verband worden enkele passages in herinnering gebracht, namelijk dat ” OEPAC een essentiële dienst is die moet worden gegarandeerd aan elke leerling / leerling met een handicap en dat, zoals bepaald in artikel 13 van wet 104/92, er een verplichting is voor lokale overheden om bijstand te verlenen voor autonomie en persoonlijke communicatie, die moet worden gegarandeerd volgens Wat is aangegeven in het Pei (geïndividualiseerd Onderwijsplan) van elke leerling met een handicap. Bijgevolg moet deze vermindering als volkomen willekeurig en onwettig worden beschouwd, zelfs in het licht van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat met arrest 275/16) heeft vastgesteld dat het recht op schoolinsluiting nooit kan worden beperkt, zelfs niet vanwege het gebrek aan financiële middelen”.

“Dit alles-blijven de vertegenwoordigers van de consulten-vindt bevestiging in de beginselen en rechten die zijn goedgekeurd door de resolutie van de Capitolijnse Vergadering nr. 20/22 dat de Oepac-dienst op het grondgebied van Roma Capitale reguleert, in overeenstemming met grondwettelijke beginselen, regels van primaire rang en speciale internationale verdragen die daarom niet kunnen worden genegeerd omdat ze zijn geplaatst om alle leerlingen en studenten met een handicap te beschermen die specifieke individuele ondersteuning nodig hebben om te kunnen profiteren van het recht op studie en passend beleid van integratie in dat enige gelijke socialiteitsgebied dat de school is. Daarom uiten wij voorlopig volledige tegenstand tegen elke hypothese van wijziging van de bovengenoemde resolutie van de Capitolijnse Vergadering nr. 20/22”.

“Ten slotte, aangezien het een resolutie is die vanaf September 2022 experimenteel wordt toegepast – zij concluderen uit de Consulte -, het vereiste, zoals altijd uitgelegd door de gemeenteraad en de gemeentelijke, een zorgvuldig toezicht-en controlebeleid, zowel op het niveau van de Capitolijnse afdeling als in de gemeentelijke kantoren, altijd in gedachten houdend dat de oepac-dienst, als een ad personam-opdracht, zeer verschillend is en ver verwijderd van de zuiver didactische activiteit die verantwoordelijk is voor de leraren die zijn toegewezen aan de ondersteunende leerstoelen en curriculaire, met volledige inachtneming van de educatieve medeverantwoordelijkheid van het hele onderwijzend personeel. Geen uitzondering is in feite toegestaan om met de oepac-dienst de structurele problemen van het nationale schoolstelsel aan te pakken”.

Maar niet alleen: de raadplegingen zijn in feite van mening dat vanuit het oogpunt van de regelgeving de vermindering van de uren voor hulp aan autonomie en communicatie, in het licht van het principe van hiërarchie van de norm, niet kan worden onderworpen aan eenzijdige wijziging door een enkele gemeente: “in feite, op grond van de bovengenoemde Resolutie nr. 20/22-er wordt betoogd-de maatregelen die voorzien in een vooraf bepaald aantal uren zijn verder ongepast en onwettig, met uitzondering van de aanpassing van de middelen die zijn toegewezen in GLO (Operational Working Group for Inclusion), waarvoor, zoals gezegd, de compressie van middelen voor louter overheidsfinanciën is verboden.

“We zullen alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan – verklaren de voorzitters van de consultaties – om tegen te gaan wat er gebeurt in de Municipio Zeker daarom van de noodzaak om een onmiddellijke oplossing te vinden, voor het welzijn en in het belang van alle leerlingen en studenten met een handicap en hun families, vragen we om een onmiddellijke en gezamenlijke ontmoeting met de Capitoline en gemeentelijke instellingen, om dit probleem in detail aan te pakken, evenals om te begrijpen wat niet werkte en specifiek de oorsprong van het probleem te begrijpen dat zich momenteel voordoet in de Municipio