Gezondheid · november 14, 2023

Leven (goed) met ADHD op volwassen leeftijd

Gezondheidsproblemen, gebrek aan nationale richtlijnen, maar ook wijdverspreide vooroordelen en ideologische barrières, blijven het leven van mensen met ADHD op volwassen leeftijd erg ingewikkeld maken (attention deficit hyperactivity disorder) en niet alleen in Campania, maar in het algemeen in ons hele land. Om over dit alles te praten, maar ook om kennis en ideeën te bieden die gericht zijn op het verbeteren van de situatie, promootte de Vereniging ADHD Campania pe op 14 oktober in Napels het vergadering-debat “leven (goed) met ADHD in de volwassenheid”, in dit dat is de maand van bewustzijn voor ADHD

“In de regio Campania, net als in de rest van Italië, is ADHD op volwassen leeftijd (attention deficit hyperactivity disorder) een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien en onderschat. De beschikbaarheid van gespecialiseerde psychiatrische en zorgdiensten is duidelijk onvoldoende in vergelijking met de groeiende vraag van volwassenen die door deze aandoening worden getroffen. In feite zijn er slechts negen centra gespecialiseerd in volwassen ADHD aanwezig in ons land, die vaak onder andere niet-gestandaardiseerde diagnostische en therapeutische procedures presenteren en niet in staat zijn om de noodzakelijke niet-farmacologische behandelingen voor volwassenen met ADHD te bieden, voorzien door alle internationale richtlijnen”: ze schrijven door de Vereniging ADHD Campania, een lid van de FISH Campania (Italiaanse Federatie voor het overwinnen van Handicap), presenteren de vergadering-debat leven (goed) met ADHD in de volwassenheid, gepromoot voor de middag van 14 oktober in Napels (Stelle Hotel, Southern Course, 60/62, 15-18 uur), in deze Bewustzijnsmaand voor ADHD.

“Om de situatie te verergeren-voegen ze toe van de vereniging-is het niet-bestaan in Italië van nationale richtlijnen voor de diagnose en behandeling van ADHD, wat grote diagnostische-therapeutische-assistentieproblemen creëert, zowel in ontwikkelings-als volwassen leeftijd. Naast dit gebrek aan diensten zijn er ook wijdverspreide stigma ‘ s, vooroordelen en ideologische barrières die de gewenste verspreiding van wetenschappelijke kennis en goede praktijken voor de behandeling van de aandoening tegengaan. Het is in feite niet ongewoon om uitspraken als “ik geloof niet in ADHD” of “ADHD bestaat niet” binnen de medische gemeenschap zelf te horen, ondanks het enorme wetenschappelijke bewijs dat het bestaan en de relevantie van deze aandoening ondersteunt.
“Gelukkig-concluderen uit ADHD Campania -, sommige netwerken van professionals zowel in de publieke als private sector zijn begonnen te vormen in de afgelopen jaren, maar in vergelijking met andere Europese en Angelsaksische landen, de klinische ervaring op dit gebied van ADHD in de volwassenheid is nog steeds in ontwikkeling in Italië en dit laat niet toe om te gaan met de stoornis in een ethische, deontologische en vooral effectieve manier”.

“Al meer dan twintig jaar – onderstreept Massimo Micco, voorzitter van ADHD Campania-voeren we ook een Wederzijdse hulpactiviteit uit op het grondgebied van onze regio, waarbij we mensen telefonisch begeleiden, proberen het gebrek aan informatie over diensten voor ADHD op te vullen en mensen aanwijzingen bieden over waar het mogelijk is om hulp en ondersteuning te vinden. Daarom proberen we onszelf te positioneren als een stem en katalysator voor de noodzakelijke evolutie van deze situatie, omdat het noodzakelijk is om specifieke diensten te identificeren en te activeren en ook de geplande specifieke en geschikte neuropsychologische behandelingen voor volwassenen met ADHD te garanderen. In die zin achten we het dringend om de opleiding van psychiatrisch gezondheidspersoneel dat verantwoordelijk is voor de zorg te bevorderen, naast de implementatie van een regionaal Diagnostisch protocol om een uniforme diagnose en behandeling van ADHD bij volwassenen te garanderen, vooral, maar ook in de ontwikkelingsleeftijd. Alleen door deze inspanningen kunnen we hopen de uitdagingen en het lijden te overwinnen waarmee ADHD-patiënten in Campania momenteel worden geconfronteerd en elke dag leven”.

“Het evenement op 14 oktober biedt daarom niet alleen een kans voor degenen die direct geïnteresseerd zijn in ADHD, maar ook voor degenen die meer willen weten en willen bijdragen aan het verbeteren van de situatie voor mensen met ADHD in Campania. Het zal een unieke kans zijn om contact te maken met andere individuen, hun ervaringen te delen en cruciale informatie te ontvangen om op volwassen leeftijd met ADHD om te gaan.”